Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Land in zicht!

Voor de kust van Hyères vind je een groep eilandjes, dat daar ligt als verlengstuk van het bergmassief des Maures. Zou je denken?

De legende

Er is een legende die vertelt dat prins Olbianus vier prachtige dochters had waar hij enorm veel van hield. Ze waren goede zwemsters en waren een behoorlijk eindje uit de kust, toen hun vader in de verte de zeilen van een piratenschip zag naderen. Uit angst voor dit gevaar riep hij zijn dochters toe zo snel mogelijk terug te komen, maar helaas, ze waren te ver weg om de waarschuwingen te horen. Toen liet Olbianus zich op zijn knieën vallen en smeekte hij de goden om zijn dochters te redden. Zijn wens kwam uit. Op het moment dat de piraten toe zouden slaan, veranderde elk van de drie meisjes die verder weg in zee lagen in een eilandje. Les îles d’Or. Het vierde en jongste meisje dat het dichtst bij de kust lag, strekte haar armen wanhopig uit naar haar vader en veranderde zo in het schiereilandje Giens. Iedereen is het erover eens dat de eilandjes de schoonheid van de prinsessen hebben behouden.

Les îles d’Or zijn de eilandjes Porquerolles, Port-Cros en Ile du Levant. Vanuit Hyères kun je de boot nemen om een of meer eilandjes te bezoeken. Het hele jaar door varen er boten, in het hoogseizoen ook vanuit Cavalaire, Toulon, Bormes en Le Lavandou. Op Porquerolles is een auto toegestaan, op de overige eilandjes niet.

Wat maakt de eilanden aan de Côte d’Azur anders?

Porquerolles is het grootste eilandje. Bijzonder om te weten dat het in 1912 werd gekocht door François-Joseph Fournier. Hij was rijk geworden door de zilver- en goudmijnen in Mexico, en gaf dit eilandje als huwelijkscadeau aan zijn vrouw. Je kunt er fietsen huren, je verplaatsen met een busje, flaneren langs de boulevard van het enige dorp dat het eiland rijk is, en genieten van bijvoorbeeld zeebanket. Aan de noordkant liggen prachtige zandstranden. Heb je liever wat ruiger gebied, dan vind je aan de zuidkust mooie kliffen. Een groot deel van het eiland behoort tot het nationaal park Port-Cros. Wijngaarden, olijf-en fruitbomen bedekken de heuvels van het binnenland. In de zomer is er altijd een jazzfestival. Op dit eiland heb je dus een gezellige combinatie van natuur en cultuur!

Wil je liever snorkelen of duiken, dan is Port-Cros een aanrader. Dit eiland is verder niet bewoond, maar heeft veel te bieden op het gebied van flora en fauna. Aanrader voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Het Ile du Levant is voor het overgrote deel niet toegankelijk voor publiek, omdat het een militair testcentrum is. Handig ook om te weten is dat het, met uitzondering van de directe omgeving van het haventje en het dorpscentrum, de bedoeling is dat je je aan de kledingvoorschriften houdt, door de Fransen aangeduid als le minimum. Op het strand wordt naaktheid voorgeschreven en redelijk nageleefd. Genoeg eilandjes dus, en voor elk wat wils!

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

CotedAzur.nl