Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Saint-Tropez

Dé populaire, luxe havenplaats van de Côte d'Azur

Een vakantie aan de Côte d’Azur is niet compleet zonder een bezoek aan de populaire Zuid-Franse havenplaats Saint-Tropez. Het hele jaar door bezoeken vakantiegangers vanuit hun nabij gelegen vakantiehuis of camping dit geliefde dorpje. Natuurlijk deels om te flaneren door de oude haven en de Mediterrane sfeer te proeven. Saint-Tropez telt maar ongeveer 6.000 inwoners en wordt jaarlijks door zo’n vijf miljoen mensen bezocht.

Informatie over Saint-Tropez

Volgens de legendes is de naam Saint-Tropez afkomstig van de heilige Torpes, een martelaar, die door de Romeinen in Pisa werd onthoofd. Zijn lichaam werd op een boot gelegd en dreef richting de Middellandse Zee. De boot spoelde, geheel intact, aan in de baai waar nu Saint-Tropez gevestigd is. Jaarlijks is er nog steeds een pelgrimstocht naar Pisa op de sterfdag van Torpes. De dag dat hij aanspoelde, 17 mei, is al meer dan 400 jaar een grootse feestdag in het dorp. De festiviteiten worden “Bravade” genoemd, wat zoveel  betekent als “dapperheid”. Na de Heilige Mis op 17 mei trekt een processie door de straten met vrouwen in klederdracht en het borstbeeld van de heilige Torpes voorop. Op 18 mei vinden diverse feesten plaats en dansen de inwoners op Provençaalse muziek door de straten.

Rond 1900 vestigden een aantal schilders en kunstenaars zich in Saint-Tropez. Destijds nog onbekende namen als Matisse en Picasso werden geïnspireerd door het unieke licht en schilderden hier vele meesterstukken. De rijke schilderscultuur van Saint-Tropez is te bewonderen in het Museum Annonciade, het eerste museum voor Moderne Kunst in Frankrijk. De rijke burgers van Parijs, die naar Saint-Tropez kwamen om kunst te kopen, werden  getroffen door de charme van de omgeving en het ontspannen leven aan de Rivièra. Zo ontwikkelde het toerisme aan de Côte d’Azur zich en ook tegenwoordig is Saint-Tropez een geliefde vakantiebestemming voor beroemdheden en kunstenaars. Internationale bekendheid als badplaats kreeg het in de jaren vijftig van de vorige eeuw toen Brigitte Bardot zich hier vestigde.

Wat te doen in Saint Tropez

Saint-Tropez heeft de vakantieganger veel te bieden: een rijk gevulde activiteitenkalender zorgt voor vertier voor jong en oud. De stranden bevinden zich iets buiten het dorp in de baai van Pampelonne. Hier zijn vele strandtentjes te vinden en diverse watersporten te beoefenen. Na een ontspannen dagje strand komen vakantiegangers naar het centrum om langs de luxe jachten in de oude haven te slenteren of een aperitiefje te nemen op één van de vele gezellige terrasjes. Ook voor een goed glas wijn, of een leuke wijnproeverij zit je in deze stad goed.

Bovendien is de stad vanuit de omgeving goed bereikbaar. Via de weg, maar ook over het water. Zo kun je vanuit Saint-Raphaël, bijvoorbeeld, met de ferry naar Saint-Tropez. Zo maak je ook van de route eigenlijk al een feestje!

CotedAzur.nl