Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Eten en drinken

Ontdek de regionale specialiteiten van de Côte d'Azur!

Een van de fijnste dingen aan vakantie is natuurlijk het heerlijke eten en drinken. Aan de Côte d’Azur hoef je je hier geen zorgen over te maken, de streek zit namelijk bomvol fijne restaurants en barretjes. Van chique wijnhuizen tot lokale restaurantjes, het heeft voor ieder wat wils. De streek heeft veel specialiteiten met buitenlandse invloeden. Zo vind je er Italiaanse gerechten maar ook Arabische creaties. Aangezien je in Frankrijk bent, is het wellicht toch het lekkerst om de regionale delicatessen te proeven.

Bouillabaisse

Een beroemd en populair gerecht uit de streek is bouillabaisse, een Provençaalse vissoep. Het is typisch voor de stad Marseille en bestaat uit verschillende soorten gekookte vis. Vroeger was de soep het ‘voedsel der armen’. Tegenwoordig behoort het in Franse restaurants, die het nog correct bereiden, tot de duurste gerechten op de kaart. De soep krijgt vaak ten onrechte de naam ‘bouillabaisse’, omdat het niet altijd op de traditionele manier is bereid.

Banon

Een andere specialiteit is de kaas Banon. Deze kaas wordt ‘s zomers gemaakt van geitenmelk en ‘s winters van schapenmelk. Het heeft een nootachtige smaakt en heeft zijn naam te danken aan het dorpje Banon. De Banon wordt gewikkeld in bladeren van kastanje en vervolgens dichtgebonden met raffia, hierdoor ontstaan er schimmels die bijdragen aan de heerlijke smaak.

Rabasse

De bovenstaande naam zal je misschien niet meteen wat zeggen maar het is de Provençaalse naam voor de truffel. De kostbare truffel wordt ook wel de zwarte diamant genoemd omdat deze moeilijk te verkrijgen is. Vanwege de uitgesproken smaak is het zaak om het met zorg toe te passen in een gerecht. De smaak is uniek en veel mensen vinden het ongelooflijk lekker.

Salade Niçoise

Een gerecht uit de streek wat bijna iedereen wel kent is de salade Niçoise. De salade is vernoemd naar de stad Nice en bestaat uit een combinatie van vis, groente en ei. Er zijn inmiddels veel varianten op het gerecht en men wordt het er niet over eens welke de echte is. Er is dan ook geen authentiek recept en iedere kok heeft zijn eigen versie. Vaak bevat de salade rauwe groenten, tonijn, knoflook, olijven, ansjovis en een gekookt ei.

Wijn

Ten slotte kan de wijn uit de Côte d’Azur natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Als symbool van Frankrijk zijn de wijnen rijkelijk aanwezig in de keuken van deze streek. De wijnen zijn vaak eenvoudig en puur maar tegelijkertijd van een hoog niveau. Naast de reguliere witte en rode wijnen wordt er hier ook veel rosé wijn gedronken.

Pastis

Een andere wat minder bekende drank is pastis, die zijn oorsprong vindt in de haven van Marseille. Deze alcoholische drank wordt vaak gedronken als aperitief. Het is een anisette of anijslikeur die bestaat uit alcohol, anijs aroma, siroop en suiker. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waardoor er een troebeling ontstaat.

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl