Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Cultuur

Voor een vakantie naar Frankrijk hoef je echt geen vloeiend Frans te spreken. Met respect tonen en moeite doen kom je al een heel eind.

Veel mensen denken bij Fransen aan Bourgondiërs die van het leven genieten. Naast het genieten van rode wijn en lekkere hapjes schuilt er nog veel meer achter de Franse cultuur.

Anders dan Nederlanders

Nederlanders zijn over het algemeen spontaan en open, maar vergeten soms beleefdheidsvormen te gebruiken. In Frankrijk wordt dit niet geaccepteerd. Wanneer je iemand beleefd aanspreekt met ‘Monsieur’ of ‘Madame’, zal er wederzijds respect zijn. Als je echter geen beleefdheidsvormen gebruikt, kan je ook niet verwachten dat de Fransen respect voor je hebben. Daarnaast zijn ze erg gesloten en stellen ze hun privacy op prijs. Het is niet zo dat ze zich nooit open zullen stellen, maar ze doen dit alleen als je respectvol gedrag vertoont.

Daarbij begroeten Fransen elkaar over het algemeen met een handdruk, maar vrienden kenmerken zich door bij een begroeting twee kussen te geven, één op de rechterwang en één op de linkerwang. Waar wij Nederlanders drie kussen geven en beginnen op de linkerwang, is dit in Frankrijk dus andersom. In een aantal regio’s (voornamelijk in het Zuiden) geven Fransen echter ook drie kussen! Goed opletten dus.

Trots op hun eigen taal

Misschien heb je al weleens met een Fransman gesproken. Wellicht heb je gemerkt dat Fransen niet graag een andere taal spreken dan Frans. Fransen zijn erg trots op hun eigen taal en leren ook dat Frankrijk het middelpunt van Europa is. Ze zullen zich niet snel aanpassen qua taal, ook niet wanneer ze op vakantie zijn. Daarnaast waarderen ze het enorm als je moeite doet om Frans te spreken, ook al zitten er wat foutjes in. Wees dus zeker niet bang om Frans te spreken en om fouten te maken, want je zult zien dat ze daar alleen maar respect voor hebben. Tenslotte leer je hier ook het meest van.

Afspraken en geklaag

Wanneer je bijvoorbeeld een keer gevraagd wordt om een hapje te komen eten en er is een tijd afgesproken, zorg dan dat je niet te laat komt. Fransen zijn erg punctueel en mocht je onverhoopt te laat komen, geef dan een reden voor je late aankomst. Als je afspreekt dat een Fransman bij jou komt eten, zorg dan dat je stipt op tijd klaar staat, want dan zullen ze voor de deur staan.
Daarbij komt dat Fransen een hekel hebben aan geklaag. Ze zeuren zelf weinig, hoewel ze harde werkers zijn. Nederlanders staan er om bekend om veel te klagen, dus zorg ervoor dat je je inhoudt als je bij Fransen bent, om ze zo geen typisch beeld te geven van een Nederlander.

Kortom, de gedragsregels in Frankrijk verschillen een beetje van die in Nederland. Zolang je moeite doet om je aan te passen, zullen ze dat opmerken. Reken er maar op dat ze respect voor je tonen als jij je best doet.

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl