Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Feestdagen

Muziekfestivals, nationale feestdagen of plaatselijke evenementen, aan de Côte d'Azur is het altijd feest.

In Frankrijk hebben ze een groot aantal feestdagen per jaar. Een paar die wij in Nederland vieren maar ook feestdagen die typisch Frans zijn. Op deze dagen wordt er vaak iets speciaals georganiseerd en zo ook aan de Côte d’Azur. Een feest om bij te wonen!

Fête du Travail – Dag van de Arbeid

In Nederland wordt deze dag niet gevierd, in Frankrijk gaat het er echter anders aan toe. De Dag van de Arbeid werd ingevoerd om te vieren dat er met de modernisering in de 17e eeuw niet langer dan acht uur per dag gewerkt hoefde te worden. Voor alle Fransen geldt het als een vrije dag, de winkels zijn gesloten en de bussen rijden niet. Alleen de bloemisten hebben het druk. Het is namelijk traditie dat de mannen Lelietjes van Dalen, Muguets in het Frans, aan hun partner geven. Het is een dag waarop respect en liefde wordt overgedragen. Mooi om te zien!

Fête de la Libération – Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag op 8 mei wordt in Frankrijk als datum aangehouden om alle oorlogen waarbij Frankrijk in de twintigste eeuw betrokken was te herdenken. De herdenking en viering is vergelijkbaar met Bevrijdingsdag in Nederland.

Quatorze Juillet

Op 14 juli vindt de nationale feestdag Quatorze Juillet plaats. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille gevangenis gevierd, waarmee de Franse Revolutie begon. Alle Fransen hangen op deze dag de vlag uit als symbool van de republiek. De dag wordt traditioneel gevierd met veel vuurwerk. Zowel op de avond van tevoren als de dag zelf kun je genieten van professionele vuurwerkshows. De shows worden gevolgd door een bal populaire, een dansavond voor de hele bevolking.

Toussaint – Allerheiligen

Op 1 november vieren ze in Frankrijk Allerheiligen, wederom voor het hele land een vrije dag. Oorspronkelijk werden op deze dag de heiligen herdacht. De dag is vermengd met Allerzielen, op 2 november. Hierbij brengen mensen een bezoek aan het kerkhof om bloemen te leggen op het graf van hun dierbaren. Tijdens de twee dagen zijn er ook vaak ceremonies voor de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Jour de l’Armistice – Wapenstilstand

Een andere nationale feestdag in Frankrijk is op 11 november, die vergelijkbaar is met Bevrijdingsdag. Op deze dag wordt het eind van de Eerste Wereldoorlog gevierd. Er worden ceremonies gehouden om de slachtoffers te denken.

La Fête de la Musique France

Geen officiële feestdag maar wel een dag die draait om feest! Op 21 juni wordt in heel Frankrijk de langste dag van het jaar gevierd. Op veel plekken worden er concerten gegeven en overal wordt muziek gemaakt. Niet alleen op de pleinen en straten maar ook in hotels, scholen, ziekenhuizen en gevangenissen.

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl