Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Avignon

De prachtige hoofdstad van de Vaucluse

De stad die bekend staat om haar oude stadscentrum dat ontzettend goed bewaard is gebleven: Avignon. De gehele oude stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is echt een plaatje! Naast haar prachtige gebouwen staat Avingon wereldwijd ook bekend als een centrum van kunst en cultuur. Ieder jaar vindt hier een theaterfestival plaats dat mensen trekt vanuit de hele wereld.

Informatie over Avignon

Een andere bijnaam voor Avignon is de Pausenstad. In de veertiende eeuw volgden maar liefst zeven Pausen en twee Tegenpausen elkaar op in de stad. In die tijd verbleven de pausen in het prachtige, gotische Palais des Papes. Het paleis is het grootste gotische paleis ter wereld: alleen de privéappartementen van de Paus en de andere openbaar gestelde delen zijn samen net zo groot als vier kathedralen! Een zeer indrukwekkend gebouw, zowel van binnen als buiten: zeker een bezoek waard!

Tegenwoordig staat de zuidelijke binnenplaats ook toneel tijdens het bovengenoemde theaterfestijn: Het Festival van Avignon. Het festival neemt dit jaar plaats van 6 tot 26 juli. De stad zal dan in zijn geheel in het teken staan van theater, kunst en muziek. Het oude stadscentrum krijgt dan nog meer sfeer!

De stadskern, binnen de stadsmuren is sowieso een bezoek waard. Binnen de verdedigingsmuren van het oude Avignon barst het van de historische monumenten. Een aanrader is een wandeling door de Rue de la Republique: de belangrijkste straat van de stad. De meeste gebouwen die hier staan zijn gebouwd in het tweede keizerrijk (1852-1870) en zijn getekend door de prachtige gevels uit een ontwerp van de architect Hausmann. Al wandelend door de oude stadskern kom je ook langs de diverse stadspleinen, voorzien van prachtige standbeelden.

Enkele andere bezienswaardigheden zijn: de Notre Dame des Doms, een unieke kathedraal uit de 12e eeuw. Zij is geroemd om het vergulde standbeeld van de Maagd Maria. Binnen in de kathedraal zijn verschillende historische kunstwerken te bezichtigen. Daarnaast zijn ook het stadhuis (Hôtel de Ville) met haar 14e eeuwse klokkentoren en het Hôtel des Monnaies (de pauselijke munt) een bezoek waard.

Ook de bruggen van Avignon zijn het bezichtigen waard: ze vormen het handelsmerk van de oude stad met als hoogtepunt de Pont d’Avignon, ofwel Pont St.-Benezet, met name bekend van het nummer Sur le pont d’Avignon.

CotedAzur.nl