Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Vier tips om te internetten aan de Côte d’Azur

Vakantie is voor veel mensen de tijd van het jaar om even helemaal uit te tunen. Het kan natuurlijk zijn dat jij wel graag bereikbaar bent en leuke foto’s deelt met het thuisfront. Hiervoor kan het dus handig zijn om een goede internetverbinding te hebben. Ga jij binnenkort naar de Côte d’Azur en wil jij graag bereikbaar zijn? In dit blog lees je vier tips om te internetten aan de Côte d’Azur!

Verdiep je in de risico’s van internetten op vakantie

Wanneer je op vakantie gebruik wilt maken van het internet is het handig om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden. Openbare wifi netwerken komen namelijk niet zonder gevaren. Wifi netwerken die open zijn voor het publiek of een wachtwoord hebben waar iedereen bij kan zijn onder andere doelwitten voor criminelen om achter jouw gegevens te komen.

Een fake hotspot

Op toeristische plekken vind je vaak openbare wifi netwerken die vrij zijn om te gebruiken. Bovendien heb je hier vaak dan niet eens een wachtwoord voor nodig. Zo’n wifi netwerk kan bijvoorbeeld van een restaurant of een museum zijn. Echter kunnen criminelen ook gebruik maken van een eigen hotspot en deze dezelfde naam geven als de toeristische trekpleister waar jij je bevindt. Vaak heb je dit niet eens door vanwege de verbinding met het internet. Hierdoor merk je als gebruiker eigenlijk geen verschil.

Waar jij als vakantieganger last van kan krijgen is dat de cybercrimineel de gegevens dan kan delen met het internet. Als jij een wachtwoord invoert wanneer je verbonden bent met deze hotspot, kunnen de criminelen achter de hotspot toegang krijgen tot deze gegevens. Verbind tijdens een vakantie daarom niet zomaar met een openbaar wifi netwerk. 

Foto via Unsplash

Een gehackt netwerk

Fake hotspots zijn niet de enige openbare netwerken waarvoor je moet oppassen. Het is namelijk ook mogelijk dat je gegevens worden gestolen op een netwerk dat niet in het beheer is van criminelen. De beveiliging van een openbaar wifi netwerk is in veel gevallen relatief eenvoudig te kraken voor een cybercrimineel. Wanneer het een hacker is gelukt om toegang te krijgen tot het netwerk, kan deze alle informatie zien die jij deelt met het internet, dus ook je wachtwoorden. Eigenlijk is dit voor een groot deel hetzelfde verhaal als bij de fake hotspot, alleen de manier waarop de crimineel je gegevens probeert buit te maken is net anders. 

Foto via Unsplash

Gebruik mobiel internet voor een optimale veiligheid

Tijdens je vakantie wil je je het liefst geen enkel moment druk maken en lekker genieten. Echter kan het gevaarlijk zijn om je niet druk te maken over de risico’s van het internet. Hoe meer mensen zich verdiepen in de risico’s van het gebruik van openbare wifinetwerken, hoe meer zij bereid zijn om maatregelen te nemen voor hun online veiligheid. Een van de mogelijke maatregelen die je kunt nemen, is het gebruiken van mobiel internet wanneer je iets belangrijks moet regelen via het internet. Als jij op vakantie bent in het buitenland en je wilt om wat voor reden dan ook internetbankieren, dan is het verstandig om je mobiele internet te gebruiken. Hiermee sta je in directe verbinding met het internet, zonder dat er een wifinetwerk aan te pas komt. Dit zorgt ervoor dat het voor cybercriminelen vrijwel onmogelijk is om nog toegang te krijgen tot de gegevens die door jouw apparaat met het internet worden gedeeld. 

Foto via Unsplash

Gebruik een VPN

Het gebruik van een VPN heeft verschillende voordelen wanneer je in het buitenland bent. Een VPN stuurt de informatie die jouw apparaat met het internet deelt eerst langs een andere computer. Hier merk je zelf niets van, maar het zorgt er wel voor dat de locatie van jouw apparaat niet te achterhalen is voor websites en apps die je gebruikt. In het buitenland kan dit ervoor zorgen dat je Nederlandse films en series kunt kijken, terwijl deze eigenlijk niet beschikbaar zijn buiten Nederland. Bij het overzicht van VPNgids zie je de beste VPN-providers, hierbij kun je kiezen tussen verschillende locaties via waar je gegevens worden omgeleid. Als je dan content uit een ander land wilt bekijken, is dat hiermee mogelijk.

Foto via Unsplash

Denk aan je veiligheid

Een VPN zorgt naast het weergeven van een andere locatie ook voor meer veiligheid wanneer je gebruikmaakt van het internet. Dit geldt vooral voor het gebruik van openbare wifinetwerken. Zoals in het begin van deze tekst beschreven kunnen cybercriminelen op verschillende manieren inbreken op wifinetwerken, om hiermee vervolgens jouw gegevens mee te stelen. Een VPN beschermt je hiertegen. Dat komt doordat alle data die afkomstig zijn van jouw apparaat, worden versleuteld alvorens zij worden gedeeld met het internet. Hierdoor kan een crimineel wel zien dat jij gebruikmaakt van een netwerk, maar niet welke gegevens er worden uitgewisseld. Zo krijgt deze door toedoen van je VPN geen toegang tot privacygevoelige gegevens. Het is dus zeker de moeite waard om voordat je op vakantie gaat, uit te zoeken welke mogelijkheden je hebt op het gebied van VPN’s.

Foto via Unsplash

Gebruik antivirussoftware

Het is van groot belang om je online veiligheid serieus te nemen. Doe je dat niet, dan loop je juist op vakantie extra risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Het is dan ook verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van antivirussoftware. Dit is zeker de moeite waard, want hiermee kun je eenvoudig een hoop ellende voorkomen. Bovendien kost de software je slechts enkele euro’s per maand. Antivirussoftware voor je telefoon, tablet of laptop is gemakkelijk te vinden, maar het is wel van belang dat je eerst onderzoek doet naar de mogelijkheden die je hebt. Bekijk bijvoorbeeld een aantal reviews over de software die je overweegt aan te schaffen. Op die manier weet je zeker dat je uiteindelijk tot de beste keuze komt. Als jij al gebruikmaakt van antivirussoftware, is het verstandig om voordat je op vakantie gaat nog even te checken of er nog updates beschikbaar zijn. Door deze software up-to-date te houden, minimaliseer je de kans om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Wat doe jij om je gegevens goed te beschermen op vakantie?

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

8

Les Bastides de Grimaud

Familie de Louw, 26 september 2016

Prachtige residence

Erg mooie residence. Rustige plek en tegelijkertijd dicht bij de kust. Wel weinig te doen voor kinderen. Residence ligt dicht bij Grimaud. Dat is een mooi plaatsje.

Bezocht Les Bastides de Grimaud met partner.

Bestemming bekijken

CotedAzur.nl