Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Sainte-Croix-du-Verdon

Sainte Croix du Verdon: een plaats met een rijke geschiedenis

Sainte-Croix-du-Verdon is een klein plaatsje aan het meer Lac de Sainte-Croix. Dankzij de ligging aan dit meer staat dit plaatsje bekend als een van de mooiste in de regio Alpes-de-Haute-Provence. Het is daarom een goede uitvalsbasis en rustplaats voor een vakantie in dit gebied. In en om het dorp is al genoeg te zien, maar vanuit hier heb je toegang tot de hele regio!

Geschiedenis van Sainte-Croix-du-Verdon

Dit kleine plaatsje gaat ver terug. Vlakbij zijn prehistorische attributen gevonden, die de aanwezigheid van mensen in het verre verleden hebben verraden. Ook de Romeinen sloegen deze historische gronden niet over in het uitbreiden van hun rijk. Tijdens het Romeinse Rijk ontstond op deze plaats de eerste nederzetting. Het was oorspronkelijk een rustplaats en onderdeel van een Romeinse handelsroute.

Tegenwoordig is het plaatsje uitgegroeid tot een plaatsje met eigen bestaansrecht dankzij de vruchtbare grond. Het meer waar het plaatsje tegenwoordig haar naam aan dankt bestond in deze tijden nog niet. Dat werd pas in 1973 gemaakt door middel van een stuwdam in de rivier de Verdon. Het meer biedt sindsdien bij uitstek mogelijkheid tot watersport en daarnaast heeft het het plaatsje een heel nieuw uitzicht gegeven. Vanuit Sainte-Croix-du-Verdon kijk je uit over een uitgestrekt, helderblauw meer dat het plaatsje een geliefde bestemming onder zowel de Fransen als andere vakantievierders heeft gemaakt.

Beleven in Sainte-Croix-du-Verdon

De ligging aan het meer is niet het enige dat de populariteit van Sainte-Croix-du-Verdon bepaalt. De architectuur is van een typisch Provençaalse allure. Je vindt er nog veel authentieke huizen aan de kleine slinger straatjes. Vanuit Sainte-Croix-du-Verdon ben je zo bij de Gorges du Verdon, het Lac de Sainte-Croix en in plaatsen als Digne-les Bains, Castellane en Moustiers Sainte-Marie, een gezellig dorpje dat tegen een steile helling aan is gebouwd.

Maar wat kun je nou eigenlijk doen in Sainte-Croix-du-Verdon zelf? Een heleboel! Het dorpje is veel pittoresker en knusser dan aan de andere kant van het meer waar massatoerisme de dagelijkse gang van zaken heeft overgenomen. Er zijn gezellige terrasjes waar je kunt genieten van een glas Franse wijn of gewoon een ijskoud biertje. Ook kun je heerlijk zonnen op de stranden. Wil je iets meer privacy tijdens je zonnebad? Er zijn zoveel inhammetjes op de stenen stranden dat je je op een privé strand waant. Het dorpje zelf is vrij compact en laat zich daarom makkelijk te voet verkennen. Het is wel steil dus je moet bereid zijn om een beetje te zweten. Maar dankzij de mooie omgeving heb je amper door dat je je inspant om boven te komen.

Proeven in Sainte-Croix-du-Verdon

Er zijn een paar authentieke winkeltjes waar je terecht kunt voor een baguette en wat franse kaas voor een picknick aan het meer. Aanrader! Bij de haven, Le Petit Port, kun je een elektrische boot of een waterfiets huren en kan je het meer vanaf het water verkennen. De tien vierkante kilometer aan strakblauwe helderheid zorgt ervoor dat je je de hele dag kunt vermaken. Als je vooral naar Frankrijk komt om haar befaamde keuken, kun je in Sainte-Croix-du-Verdon ook terecht. Het restaurant L’Actuel Côté Lac werd dit jaar nog genoemd in de welbekende Michelin gids. Verder zijn er ook een aantal laagdrempelige restaurants waar je prima terecht kunt voor Franse specialiteiten.

CotedAzur.nl