Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Geschiedenis

De Côte d'Azur is één van de oudste leefgebieden van Europa!

De geschiedenis van de Côte d’Azur gaat ver terug. De regio is bijna een miljoen jaar geleden het leefgebied geweest van verschillende stammen. Een aantal eeuwen later kregen de Grieken interesse in dit gebied vanwege de gunstige ligging. Er zijn dan ook vele oorlogen gevoerd om de macht in dit te gebied te verkrijgen en te behouden. Vanaf het einde van de achttiende eeuw hebben de Britten hun oog laten vallen op deze populaire regio. Uiteindelijk is de Côte d’Azur uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, populair onder alle lagen van de bevolkingen en allerlei nationaliteiten.

950.000 jaar geleden…

De Côte d’Azur was al tijdens de prehistorie het leefgebied van verschillende stammen. Zo zijn er onder andere in de grot van Vallonnet in Roquebrune Cap Martin vondsten gedaan die dit aantonen. Deze plek is tevens één van de oudste leefgebieden van Europa. Het gaat hier om zo’n 900.000 tot 950.000 jaar geleden! Verder zijn er in de grot van Observatoire in Monaco ook verschillende voorwerpen en botresten van dieren gevonden. Deze zijn zo’n 250.000 jaar oud en nu te bekijken in antropologisch museum van de Exotische Tuin (Jardin Exotique).

Een bewogen geschiedenis

Tijdens de oudheid stichtten de Grieken uit Marseille de steden Nice en Antibes (Antipolis). Vanuit hier konden ze vertrekken naar Corsica. In de eeuwen er na was dit gebied vooral het decor van diverse oorlogen en conflicten. Dit was vooral tussen de elfde en vijftiende eeuw het geval. In deze periode werden er dan ook vele forten gebouwd, waarvan de resten vandaag de dag nog te bezichtigen zijn. Zo vind je onder andere in Roquebrune Cap Martin, Antibes en Cagnes-sur-Mer nog (resten van) kastelen uit deze tijd.

Het waren vooral de Britten die vervolgens door de eeuwen heen de Côte d’Azur geannexeerd hebben. De beroemde Promenade des Anglais dankt haar naam dan ook aan de Britten. Zij hebben rijkdom meegebracht en bekendheid aan deze streek gegeven. In het begin van de negentiende eeuw telde de stad Nice zo’n 100 Britse gezinnen en er was zelfs een Anglicaanse kerk. De toenmalige koningin van Engeland (Victoria) viel als een blok voor de charmante Côte d’Azur en bracht hier dan ook vele winters door. Het gebied was dan ook een van de eerste moderne badplaatsen uit die tijd. Met de komst van het spoor in de tweede helft van de negentiende eeuw, werd de plek alleen maar populairder.

Kunstenaars en beroemdheden

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd de streek populair onder kunstenaars en schrijvers, waaronder Henri Matisse en Pablo Picasso. Ook rijke Amerikanen en Europeanen ontdekten deze plek. Zo hadden de beroemde zanger Elton John en het Franse icoon Brigitte Bardot hier een huis. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een geliefde vakantiebestemming onder alle bevolkingslagen.

In de Côte d’Azur wonen tegenwoordig zo’n 160 verschillende nationaliteiten. Deze regio is met recht een toeristisch paradijs te noemen!

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl