Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Sisteron

Van afstand al een plaatje

Sisteron staat bekend als de parel van de Provence. Deze stad ligt dan ook niet direct aan de Côte d’Azur, maar het is zo’n plaatje dat we je er toch graag iets over vertellen. Bovendien ligt de plaats op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Toulon en het is de moeite van de autorit zeker waard!

Informatie over Sisteron

Sisteron is met name bekend vanwege haar prachtige Citadel is van oorsprong iets wat men noemt een “versterkte stad.” Op zo’n 485 meter hoogte heb je vanuit de stad verschillende schilderachtige panorama’s, maar het zich top de stad zelf als je er naartoe rijdt is ook prachtig. Net als vele andere steden uit de omgeving, is Sisteron een katholieke stad. Maar de stad is al veel ouder: in eerste instantie is zij gesticht door de Romeinen. In de zesde eeuw namen de katholieken de regie over en werd het een bisschopsstad.

Allereerst natuurlijk het pronkstuk van de stad: de citadel. Op 500 meter hoogte op een uitstekend stuk rots staat een verzameling van gebouwen. Deze gebouwen zijn door de eeuwen heen op de rots gebouwd, waarbij de bovenste omwalling en de vestingstoren al uit de 12e eeuw stammen. In de 16e en 17e eeuw wordt er nog volop verbouwd aan deze muren. Pas in de 19e eeuw worden alle werkzaamheden aan de citadel voltooid. Zoals het destijds is afgerond, vinden we het vandaag nog terug. Via een in de rotsen uitgehouwen trap klim je vanaf de oever van de Durance 365 treden naar de citadel.

Sisteron, de oude stad

Wat ook erg leuk is: zoals vele Franse steden bestaat het oude centrum van Sisteron uit vele smalle straatjes en steile trappen. De Franse VVV heeft hier echter een bewegwijzerde wandeling georganiseerd. Vind je weg door de schaduwrijke straatjes, onder gebouwen door en verken het oude Sisteron. De route brengt je vanaf de kathedraal langs Romaanse gevels, oude galerijen en gezellige portaaltjes.

Rondom de oude stad, waar de oude stadsmuur ooit gelopen heeft vind je nog de oude torens terug. Deze maakten deel uit van de muur die in 1370 is gebouwd en zijn nog gedeeltelijk bewaard gebleven. Ook leuk is: de route de Napoleon loopt dwars door het stadje. Tijdens de triomftocht die Napoleon destijds aflegde terug naar Parijs moest hij door het stadje. Hoewel het stadje voor hem niet meer was dan een passeerhaven is het voor de inwoners wel enkele restaurants en winkels naar hem vernoemd.

CotedAzur.nl