Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

4 recepten voor typisch Franse gerechten!

Wil je graag een typisch Frans gerecht op tafel zetten, maar mis je een recept? In dit blog deel ik mijn favoriete recepten met jou. Maar eet het dan ook op de Franse manier. Met zijn allen!

Tartiflette

Stevige boeren winterkost uit de hoge bergen van Grenoble. In hun mooie houten berghutten eet men dit maaltje om vervolgens uit te buiken voor het haardvuur, en geloof mij, je moet echt even uitbuiken…

Voor 4 personen schil je 1,5 kg aardappelen en snijd je ze in tweeën. Kook de aardappelen net niet gaar. Fruit 1 ui in halve ringen in een beetje eendenvet (indien niet binnen handbereik, olie is ook prima) en voeg 200 gram gerookte spekblokjes toe aan de ui. Maal er een beetje verse peper over heen. Vet een grote ovenschaal in. Snijd de gekookte aardappelen in plakken en leg ze op de bodem van de ovenschaal. Verdeel de spek en uien uit de pan over de aardappelen en schep 2 eetlepels crème fraîche op het eten. Strijk dit uit en voeg nog een beetje peper toe. Snijd de Reblochon (Camembert kan ook) in de lengte doormidden en leg de kazen met de korstkant naar boven op de gevulde schaal. Voor de finishing touch kun je er nog een kopje droge witte wijn over heen schenken en plaats de schaal vervolgens 20 á 30 minuten in de oven op 220 graden. De tartiflette is klaar als de korst goudkleurig is. Een mooie herfstwandeling adviseer ik na het eten om het te laten zakken ;-).

Cassoulet met confit de canard

Mijn absolute favorite uit het zuiden van Frankrijk. Een eenpansgerecht, klassiek en recht van het platteland. Voor 4 personen neem je een blik confit de canard met 4 stuks, en bak deze in eendenvet 5 á 6 minuten tot de korst krokant is in een vuurvaste ovenschaal. Confit de canard is al gegaard voor het werd ingeblikt, dus maak je geen zorgen als het er nog rozig uit ziet. Schep de eend uit de schaal en leg het opzij. In hetzelfde vet bak je 4 knoflookworstjes, door de helft of in drieën gesneden. Wanneer de worstjes bruin zijn, schep je ook deze eruit. Doe 1 fijngesneden ui, 2 wortels in dikke plakken en 1 koolraap in dunne plakjes toe aan het overgebleven vet. Bak dit ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Voeg de eend en de worst weer toe aan de schaal. Doe hierbij 150 gram witte bonen, 1 blik tomatenblokjes, een paar scheuten volle rode wijn, 400 ml bouillon, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, 4 handjes groene linzen, 1 volle eetlepel tijm en wat zout en peper. Breng het aan de kook, zet het op een laag pitje en laat het ongeveer een uur sudderen. Tip: hoe langer, hoe lekkerder! Het vlees moet uit elkaar vallen als je er al naar kijkt. Om het af te maken maak je met oud brood een korstje. Met broodkruimels, peterselie en wat olijfolie bak je de broodkruimels goudkleurig. Blijf erbij en goed roeren! Strooi de kruimels op het laatste over de cassoulet, et voila! Bonne appetit.

Tarte tatin

In een handomdraai gemaakt en altijd een score. Gebruik het fruit wat je lekker vind of wat je in de schaal hebt liggen, zolang het maar een steenvrucht is (appel, peer, abrikoos, perzik of een combinatie).

tarte-tatin

Vet een ovenschaal in met boter. Bestrooi de schaal met suiker. Zorg dat overal, ook aan de zijkanten, wat suiker zit. Was het fruit dat je gekozen hebt en snij het in dikke plakken. Leg het fruit in de schaal, de gehele schaal moet bedekt zijn. Bedek het fruit met plakjes bladerdeeg, zorg dat de randjes goed overlappen en stop de zijkanten goed in. Prik met je vork wat gaten her en der in het deeg en plaats hem in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de taart ongeveer 40 minuten, houd goed in de gaten dat de korst niet te donker wordt. Wanneer je hem uit de oven haalt komt de grote truc, maar pas alsjeblieft op voor de hete suiker (ongelukken expert spreekt uit ervaring). Leg een taartschaal of een groot bord op de ovenschaal met de onderkant naar boven. Houd ze beiden goed vast en draai de ovenschaal om. Als het goed is valt de tarte tatin direct op het bord. Dit moet je meteen doen zodra hij uit de oven is en nog heet is, anders blijft hij door de suiker plakken wanneer deze stolt. En paar muntblaadjes eroverheen verspreiden en wat room erbij is altijd lekker.

Fromages

J’adore du fromage. En een kaasplankje is altijd een top idee. Om je van de klassieke (maar daarom niet minder lekker) brie, camembert en de port salut af te helpen, heb ik hier een paar adviezen voor je.

Comté: een kaas van koemelk uit de bergen (Jura), en is gelinkt aan de Zwiterse Gruyere. Pittig, vol maar toch subtiel.

Morbier: ook een kaas van koemelk uit de Jura, zacht kaasje met een verassend smaakje door het aslaagje in het midden.

Reblochon: en pittig broertje van de brie.

Bleu d’Auvergne: niet iedereen durft een blauw kaasje aan, maar deze is o zo lekker! Zoutig, brokkelt mooi af en heeft een niet al te sterke nasmaak zoals gorgonzola.

Crottin de Chavignol: deze lieve geitenkaasjes hebben een volgorde van rijping. Van zachte korst met een frisse smaak naar een steeds stevigere korst naar een vollere smaak.

Eet smakelijk!

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

CotedAzur.nl