Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Mmm… Franse wintergerechten

Om toch dat Franse gevoel terug te brengen in de winter!

Een Croque Monsieur als lunch of een stukje quiche Lorraine tussendoor. Een salade Niçoise als voorgerecht of pak je het spannender aan en kies je voor de escargots? Als hoofdgerecht neem je natuurlijk een steak au poivre. Zo, nu heb je toch wel de bekendste Franse gerechten op een rijtje. Die kennen we inmiddels wel toch? Het is tijd voor iets nieuws. Maar wat eten de Fransen nou in de winter? Laat mij je het vertellen. Lees hier meer over Franse wintergerechten!

Noord vs Zuid

Het draait natuurlijk allemaal om de ingrediënten van het seizoen. Groeit iets niet in de koudere maanden? Waarom zou je het dan gebruiken in je winterse gerechten? Natuurlijk niet! Fransen houden van een stevige winterkost en kiezen daarom voor rijkgevulde soepen, stoofpotten en kaas. Vooral veel kaas. In Noord-Frankrijk zijn appels en vette room populair. In Zuid-Frankrijk wordt toch vaker gekozen voor ingrediënten als olijfolie, tomaten en pure kruiden.

Franse wintergerechten: Franse uiensoep

Soep is een gebruikelijk voorgerecht in Frankrijk. Maar geen slap soepje hoor, daar houden zij niet van. De meeste bekende is de uiensoep. Deze dient rijk van smaak te zijn en natuurlijk mag het belangrijkste niet vergeten worden: een stokbroodje met kaas in het midden van de kom. De kom soep wordt daarna nog even onder de gril gezet zodat de kaas gesmolten is wanneer de soep opgediend wordt. Goed blazen!

mmm-onion_soup_5344349906

Cassoulet en boeuf bourguignon

Vlees is een belangrijk item in de Franse keuken. De vleesgerechten veroveren normaliter het grootste deel van de menukaart in een restaurant. Wel zorgen de koks ervoor dat geen enkel vleesgerecht op elkaar lijkt. Neem de cassoulet bijvoorbeeld, dit is en klassiek Frans gerecht met bonen en varkensvlees, schapenvlees of eend. Het word gegeten als hoofdgerecht.

De boeuf bourguignon is weer een ander verhaal. Hier wordt rundvlees gestoofd in rode wijn uit de Bourgogne. Om het compleet te maken worden hier champignons, ui en soms spekjes aan toegevoegd. Het gerecht is vrij simpel om te maken. Het uitspreken van de naam blijkt daarentegen voor veel mensen wel echt lastig. Gewoon proberen, want het is absoluut de moeite waard dit gerecht te proeven.

Wij willen toetjes!

Nou, dat willen de fransen ook. Zoetigheid, daar houden zij wel van. Naast het eten van een uitgebreide kaasplank na, worden er ook vaak zoete toetjes op tafel gezet. Je hebt vast en zeker weleens van Crème Brûlée gehoord? Onmisbaar op een menukaart in Frankrijk. Het is een soort van crèmige vanillepudding. Op de pudding wordt een laagje gekaramelliseerde suiker gecreëerd. Een perfecte combinatie.

Een tarte tartin is ook een aanrader. Het grappige aan dit toetje is dat het een soort van omgekeerde appeltaart is. De appels spelen de hoofdrol in plaats van het deeg. De appels zijn zacht en de gekaramelliseerde suiker geeft de tarte een mooi bruin laagje.

Winters tafelen in Frankrijk

Natuurlijk zijn dit niet de enige gerechten die gegeten worden in Frankrijk, in de winter. De fransen houden namelijk ook van variatie. Veel groente, veel vlees en vooral veel kaas. Gerechten als pot-au-feu, ratatouille en coq au vin zijn ook populair. Gevolgd door eclairs, brioche en meringue. En onthoud: een gerecht is pas compleet wanneer er een goed glas wijn bij geserveerd wordt.

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht
Les Prairies de la Mer - CotedAzur.nl

Les Prairies de la Mer

Grimaud

  • Direct aan het strand
  • Levendige familiecamping
  • Animatie voor het hele gezin

Camping Les Prairies de la Mer aan de Côte d'Azur is echt een “alles-in-één” camping waar het hele gezin zijn draai kan vinden.

CotedAzur.nl