Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Nederlander VS Fransman

Van elkaar kunnen we leren!

Terwijl Nederland bekend staat om zijn tulpen, kaas, klompen en tolerantie, zullen mensen bij Frankrijk denken aan goede wijnen, champagne, stokbroden en het chauvinistische karakter. Behalve dat de Franse vlag toch enigszins op de Nederlandse vlag lijkt, zijn er toch ook veel opmerkelijke verschillen tussen beide culturen. Welke dat zijn? Ik licht er een paar toe.

Klagen

We moeten toegeven: wij Nederlanders zijn niet vies van een potje klagen. We klagen over letterlijk alles: het überhaupt bestaan van de maandag, de vertraging van de NS of de files op de weg. Oja, en als we even niet weten waarover te klagen, dan maar over het weer: te nat, te koud, te warm. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de Fransen. De Fransman volgt de regels van de omgangsvormen, zeurt niet en neemt dingen zoals ze komen. Het zijn harde werkers. De meeste werken zelfs meer dan 40 uur en hebben weinig vakantiedagen. Wat een bikkels!

Begroeting

Fransen begroeten elkaar in het algemeen met een handdruk. Pas wanneer ze het gepast vinden, noemen ze elkaar bij hun voornaam, anders zeggen ze ‘Bonjour’, gevolgd door Monsieur’ of ‘Madame’. Wanneer ze vrienden tegenkomen, geven ze meestal twee lichte kussen. Wij Nederlanders zijn een apart volkje wanneer het op begroetingen aankomt. Wij geven namelijk drie – in plaats van twee- kussen en tijdens deze handeling proberen we ook nog eens te praten. Soms kondigen we de begroeting zelfs aan: “zullen we zoenen?”, of na het tweemaal zien van een bepaald persoon, komt er zoiets uit als “bij de derde keer gebak!” Raar volkje, hé?

Beleefdheidsvormen

Terwijl wij het in Nederland nogal vreemd vinden wanneer er iemand in de rij bij de slager “voorpiept”, is dat in Frankrijk de gewoonste zaak van de wereld. Oudere mensen kríjgen hier niet alleen voorrang, maar némen het ook. Heel normaal daar dus.

Trots

Fransen zijn trots op hun land, cultuur en geschiedenis. Natuurlijk zijn wij dat in Nederland ook, maar het verschil is dat wij er niet zo mee te koop lopen. Wij vinden dan al snel dat een fransman arrogant overkomt. Wij Nederlanders schakelen al snel over naar het Engels wanneer een toerist naar ons toekomt die “gebrekkig” Nederlands praat. Gewoon uit tolerantie. Fransen doen echter geen enkele moeite om überhaupt maar te proberen een andere taal dan Frans te praten.

Kortom, wanneer je op vakantie gaat naar Frankrijk, probeer dan rekening te houden met de omgangsvormen, gewoontes en tradities die daar gehanteerd worden. En is het een keer geen mooi weer? Denk dan eens terug aan deze blog, en probeer je klaagsessie voor je te houden. Alhoewel, Fransen spreken toch geen Nederlands…

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

CotedAzur.nl