Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Carpentras

De stad met de oudste synagoge van Frankrijk

Carpentras is ook weer typisch een stad waarin je merkt hoe lang de mensheid eigenlijk al richting deze regio getrokken wordt. In de buurt van steden als de vestingstad Avignon en de Romeinse veste Orange heeft ook deze stad genoeg te bieden voor een lekker dagje uit!

Informatie over Carpentras

Carpentras is de vroegere hoofdstad van het graafschap Venaissin. Het is dan ook een stad met veel oude monumenten, zoals de oudste Franse synagoge. Deze is te vinden in het oude centrum van de stad aan de Place de Marie. Het is niet geheel vreemd dat je juist in deze stad zo’n oude synagoge vindt: de stad heeft een behoorlijk Joodse geschiedenis. In de Middeleeuwen was het gebied een plaats waar veel katholieke pausen zich vestigden (denk maar aan het Palais des Papes in Avignon), maar de plaatsen waren ook vrijplaatsen voor de joden, die toen ook wel “joden van de paus” werden genoemd. De streek behoorde in die tijd dan ook niet officieel bij Frankrijk maar was onderdeel van het Vaticaan: de Fransen hadden hier dan ook geen macht.

Van oorsprong was Carpentras al een handelsstad. Zowel de Griekse als de Romeinse handelaren zochten het plaatsje op om hun goederen te verhandelen. In de hoogtijdagen van het Romeinse rijk werd de stad ook Carpentoracte Meminorum genoemd, waarna zij later werd omgedoopt tot Forum Neronis. In deze laatste naam zat duidelijk de vernoeming naar keizer Nero.

Van deze rijke geschiedenis zijn in de oude stadskern, binnen de oude stadsmuur nog genoeg kenmerken te vinden: een heerlijke stad om doorheen te wandelen. De meeste van de bezienswaardigheden vind je in en om de Saint Siffrein kathedraal.

Culinair genieten in Carpentras

Een andere reden waarom je tijdens je vakantie aan de Côte d’Azur de binnenlanden moet induiken om Carpentras te bezoeken is de culinairiteit. Op vrijdag is er in het hart van de stad een market waar je alle Provençaalse streekproducten kunt halen. Echt typische lekkernijen van de stad zijn truffels, aardbeien en de berlingots. Deze laatste is een gekleurd, geconfectioneerd snoepje op basis van suiker en pepermuntaroma: een specialiteit van de stad!

Ook leuk: vanuit de stad heb je ook een prachtig uitzicht op de Mont Ventoux! Kortom: genoeg reden om tijdens je vakantie deze stad eens op te zoeken!

CotedAzur.nl