Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Orange

Een Romeins theater en de triomfboog

Orange is een grote stad in de Vaucluse die gesticht is door de Romeinen en dat proef je eigenlijk nog steeds. Orange: door de naam ga je je er al een beetje thuis voelen en dat is ook niet zo gek. Onder andere Willem de Zwijger vormt een verbinding tussen de stad en de Nederlandse koninklijke familie.

De geschiedenis van Orange

Een klein stukje geschiedenis is hier wel op zijn plaats. Zo’n 100 jaar voor Christus werd op de plek waar nu Orange ligt een Keltische Nederzetting gesticht, daar waar 5 jaar eerder nog een grote slag plaatsvond tussen twee Romeinse en twee Germaanse legers. De Nederzetting werd zo rond 35 voor Christus overgenomen en de ‘Colonial Julie Firma Secundanorum Arausio’, of wel de Juliaanse koloni “Arausio”, werd gesticht.

Ruim 1200 jaar later, in 1150 laat de laatste prinses van Orange het prinsdom Orange (ofwel de stad) na aan het huis des Baux. Guillaume des Baux wijd in 1208 in Orange de Notre-Dame-de-Nazareth. Om vervolgens een lange geschiedenis kort te maken: via de familie de Baux komt het prinsdom in handen van Chalon. Doordat het laatste Chalon-familielid kinderloos sterft valt het prinsdom uiteindelijk onder toezicht van Wilem de Zwijger. Tot en met de dood van Willem III blijft het prinsdom in de handen van de Oranjes, maar pas in 1731 gaat het echt tot Frankrijk behoren.

Informatie over Orange

Veel bewijs van deze rijke geschiedenis kun je vandaag de dag nog zien. Wanneer je tijdens je vakantie een bezoek aan Orange stap je in een tijdmachine terug in de tijd. Beroemde toeristische trekpleisters zijn dan ook het antieke Romeinse theater en de even oude triomfboog. Deze tweede is gesticht door het tweede Romeinse legioen dat dus uiteindelijk de grondslag voor de stad heeft gelegd. Zowel de buiten als de binnenkant van het theater zijn erg indrukwekkend. Het echte hoogtepunt? Een enorm standbeeld van keizer Augustus.

Een andere bezienswaardigheid is de kathedraal de Notre-Dame-de-Nazareth. Deze kerk komt oorspronkelijk uit de zesde eeuw en is door de eeuwen heen meerdere malen verwoest en opnieuw opgebouwd. Haar prachtige klokkentoren komt uit 1338.

Wil je toch nog meer weten over de Nederlandse verbinding met de stad? Dan is er een heuse stadswandeling te maken waarin je alles leert over deze relatie!

Orange ligt vlak boven Avignon en van daar ben je met een uurtje zo in Toulon aan de Côte d’Azur!

Kenmerken

  • Iets verder in het binnenland
  • Het antieke Romeinse theater
  • Een stadwandeling leert je alles over de relaties van de Oranjes met Orange

Pagina delen

CotedAzur.nl