Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Met de auto

Goed voorbereid op weg!

Zonder pauzes rijd je met de auto al in ongeveer dertien uur naar het prachtige Zuid-Frankrijk. Dit is natuurlijk niet aan te raden! Het beste is om elke twee à drie uur een pauze van een kwartier in te lassen. Zo kun je je daarna weer beter concentreren. Veiligheid voor alles natuurlijk. Daarnaast is in Frankrijk een tussenstop nemen helemaal geen straf. Even tot rust komen in het steeds warmer wordende weer onder het genot van een kop koffie of een lekkere picknick. Parfait!

Met de auto via de Route du Soleil

De Route du Soleil is natuurlijk een bekend fenomeen. Om deze te bereiken kun je het beste via Luxemburg rijden. Zo hoef je niet langs het drukke Parijs. Wanneer je deze route neemt, rijd je vanuit Nederland via deze (grote) steden: Utrecht, Antwerpen, Brussel, Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Beaune, Mâcon, Lyon, Valence en Nice. Vanaf Lyon kun je ook via Avignon naar Marseille of Montpellier.

Tol betalen

Hier ga je tijdens je reis naar de Côte d’Azur niet aan ontkomen. We kunnen het niet beter, maar wel makkelijker maken. Bij de ANWB kan je namelijk van te voren een zogenaamde tolbage aanschaffen. Deze kost rond de tien euro. Deze plak je vervolgens op je voorruit. In Frankrijk kun je dan door de tolpoortjes waar een ‘T’ boven staat rijden. Deze zijn minder druk, dus je kunt meestal zo doorrijden. Het bedrag wordt dan automatisch afgeboekt.

Vocabulaire

Voor een vakantie naar de Côte d’Azur hoef je geen vloeiend Frans te spreken, maar handig is het natuurlijk wel. De borden kunnen begrijpen is al heel wat, dus hierbij wat woorden die onderweg zeker van pas komen.

Tol! Deze zal je zeker moeten betalen tijdens je autorit. Vanaf Nancy krijg je sowieso met tolkosten te maken. In het Frans heet dit ‘’péage’’. Wanneer je dit bord tegenkomt, weet je dat je gauw tolpoortjes tegen gaat komen. Je kunt hier alleen met een creditcard of contant betalen, dus niet met een Nederlandse pinpas. Mastercard of Visa is vaak wel mogelijk.
Onderweg of eenmaal in de Côte d’Azur aangekomen, zul je vast moeten tanken. Het Franse woord voor tankstation is ‘’station-service’’ en tanken is ‘’prendre de l’essence’’.
Hopelijk hoef je deze zinnen niet te gebruiken:
– Ma voiture est en panne / J’ai des problèmes de voiture (Mijn auto is stuk)
– Je suis perdu(e) (Ik ben verdwaald)

Advies

Nog wat laatste adviezen: ga goed voorbereid op weg. Zorg voor genoeg eten en drinken voor onderweg, plan je route en zorg voor genoeg contant geld (vooral als je geen tolbage hebt aangeschaft). Houd je daarnaast aan de snelheid, want er is veel trajectcontrole. Een boete bij terugkomst, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Vergeet ook de blaastest en de veiligheidshesjes niet. Deze zijn in Frankrijk verplicht! Bon courage et bon voyage!

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl