Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Van Gogh en de Provence

Jaren geleden was ik in het Van Gogh Museum voor een tentoonstelling over Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Voor het eerst koos ik voor een audiotour en met een koptelefoon op stapte ik als het ware in het leven van de Nederlandse schilder. Een kijkje in het leven van Van Gogh is als het ware een reis naar de Provence. De kunstenaar bracht hier zowel goede als slechte tijden door en de Zuid-Franse streek is in veel van zijn schilderijen terug te vinden.

Kleurrijke schilderijen in Arles

Van Gogh werkte in Frankrijk, maar zijn verlangen naar het platteland en zon dreef hem naar het zuiden. De stad Arles om precies te zijn. Hier kwam hij in 1888 aan. Arles inspireerde hem en meerdere van zijn schilderijen dateren uit die periode. Denk aan de beroemde ophaalbrug bij Arles, Het Gele Huis en De slaapkamer (in dat zelfde gele huis). De schilderijen die hij hier maakte zijn aanmerkelijk lichter van kleur dan zijn Nederlandse werken zoals De Aardappeleters uit 1885.

Van Gogh Arles

In Frankrijk raakte Van Gogh bevriend met kunstenaar Paul Gauguin met wie hij ook ging samenwonen. Intussen raakte Van Gogh steeds vaker in de war en toen zijn vriendschap met Gauguin onder druk kwam te staan, sneed hij op een avond zijn oor af. Niet lang daarna liet hij zich vrijwillig opnemen in de psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence. Dit voormalig klooster is open voor bezoekers. In mei 1890 verliet Van Gogh de inrichting. Twee maanden later overleed hij. De kunstenaar werd begraven in het dorp Auvers, niet ver van Parijs. Toch zal de Provence altijd met hem verbonden blijven.

Van Gogh Arles

In het spoor van Van Gogh

Ga je op vakantie naar de Provence en wil je iets van Van Gogh zien? Bezoek dan bijvoorbeeld de Langlois-brug (die een replica is van de ophaalbrug op zijn schilderij) of het café dat model stond voor zijn beroemde werk Terrasse du café le soir schilderde. Wil je helemaal niets missen van het Arles van Van Gogh? Kies dan voor de wandeltour die de VVV van Arles biedt.

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht
10

Résidence Les Gemeaux

Familie Caessens, 26 september 2016

Alles was uitstekend!

Alles was uitstekend. Tips in de omgeving zijn het strand, centraal gelegen, genoeg te zien, cafe’s en restaurants.

Bezocht Résidence Les Gemeaux met partner.

Bestemming bekijken

CotedAzur.nl