Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De 5 beste roséwijnen van de Côte d’Azur

Dat wijn bij Frankrijk hoort, is voor niemand een verrassing. De Côte d’Azur hoort zonder twijfel bij de toonaangevende Franse wijnregio’s. De Franse kustregio zou zich ook “Côte de Rosé” kunnen noemen. Waarom? Dat vertellen wij je in dit blog. Natuurlijk mag een lijst met de 5 beste roséwijnen van de Côte d’Azur niet ontbreken.

Goede wijn begint bij een goede bodem

Het wijngebied van de Côte d’Azur beslaat een oppervlakte van maar liefst tweehonderd kilometer. Binnen deze radius is de grond divers, maar de verschillende soorten bodems hebben één ding gemeen: ze zijn ideaal voor de productie van wijnen met een uniek karakter. Tevens waait de Mistral wind meer dan driehonderd dagen per jaar door de regio, welke in combinatie met een goede lading zonneschijn en een droge zomer zorgt voor de ideale omstandigheden om aan wijnbouw te doen.

Roséwijnen uit de regio

Jaarlijks worden er maar liefst honderdzestig miljoen (!) flessen wijn geproduceerd in de Franse Rivièra. De unieke roséwijnen verdienen extra aandacht.

In de afgelopen tien jaar is de roséproductie in de regio in een rap tempo gegroeid. Inmiddels is 45 procent van alle Franse rosé afkomstig uit de kustregio en wereldwijd is het aandeel een mooie 36 procent. De kans dat jij van een rosé uit de regio hebt genoten, is dus niet onbedenkelijk.

De export van de rosé uit de regio is in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd en ik snap helemaal waarom. Iedereen, waar dan ook op deze wereld, verdient het toch om van deze heerlijke wijn te genieten? De Fransen lusten zelf ook wel een roseetje, sterker nog: ze zijn de grootste rosédrinkers ter wereld! Een goede 38 procent van alle rosé wordt gedronken door de Fransen zelf. Ik kan ze geen ongelijk geven.

Nu je een beetje achtergrondkennis hebt opgedaan, ben je vast nieuwsgierig welke wijnen de moeite waard zijn om te proberen. Hieronder een top 5 van de beste roséwijnen uit de regio.

Glas rosé bij diner - De 5 beste roséwijnen van de Côte d'Azur
Foto van Kaboompics via Pixabay

Top 5 roséwijnen

  1. L’Hydrophate Elite Rosé 2020 – Domaine des Diables (€21,25)

Als we Vivino op hun woord mogen geloven, dan is dit een koopje. Normaal gesproken zou je drie keer zo veel betalen voor een dergelijke fles wijn. In de smaak komen tonen van rood fruit, boomvruchten en citrus naar voren.

2. M Rosé 2020 Minuty (€15,99)

Een heerlijk frisse, lichte rosé met tonen van rood fruit, perzik, meloen, abrikoos en citrus.

3. Rosé 2020 – AIX (€15,99)

De rosé van AIX is je wellicht niet onbekend. Deze wijn valt bij vele Nederlanders in de smaak en is in veel Nederlandse horecazaken verkrijgbaar. Deze wijn is eveneens fris en licht met tonen van meloen, perzik, appel, aardbei, framboos en citrus. Klinkt goed, toch?

4. Prestige Rosé 2020 – Minuty (€22,95)

De smaak van deze rosé heeft veel gemeenschappelijke eigenschappen met die van de AIX rosé, al is uit recensies te concluderen dat in deze rosé de smaken van appel, perzik en meloen duidelijker naar voren komen.

5. Côtes de Provence Rosé 2020 – Miraval (€18,45)

Geen wonder dat deze rosé net als de anderen in deze top 5 licht en fris is met vergelijkbare smaaktonen. Deze doen het klaarblijkelijk goed!

Bij lekkere wijn hoort natuurlijk ook lekker eten. Hier vind je vijf lokale gerechten.

De 5 beste roséwijnen van de Côte d’Azur. Welke wijn probeer jij als eerste uit?

Is de Côte d'Azur ook jouw favoriete vakantiebestemming?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

8

Les Pêcheurs

Familie Janssen, 26 september 2016

Heel gastvrij

Heel gastvrij, lekker en leuk geprijsd restaurant op de camping, netjes, goed georganiseerd.

Bezocht Les Pêcheurs met partner.

Bestemming bekijken

CotedAzur.nl