Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Villefranche-sur-Mer

Een kleurrijke badplaats met tal van bezienswaardigheden

Villefranche-sur-Mer is een kleine gemeente in het departement Alpes-Maritimes, naast Beaulieu-sur-Mer en dichtbij Nice (4 km). Deze leuke badplaats heeft een kleurrijke dorpskern en een prachtige boulevard die langs de kust loopt. Wanneer je je hier of op één van de gezellige stranden bevindt, kijk je uit op Cap Ferrat. De plaats wordt eigenlijk geheel omgeven door rotsachtige kliffen, waaronder dus Cap Ferrat, maar ook Cap de Nice.
In het centrum vind je leuke terrasjes en restaurants waar je kan genieten van lokale specialiteiten, waaronder verse vis. Deze wordt gevangen door lokale vissers en ligt dus ’s avonds op jouw bord!

Bezienswaardigheden

Dit maritieme dorp is een populaire vakantiebestemming vanwege haar mooie stranden en het uitzicht wat je hier vanaf het strand en de boulevard hebt. Daarnaast kent deze plaats ook een aantal bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken als je hier bent.
Villefranche-sur-Mer werd al vanaf de prehistorie bewoond. Later hebben de Grieken hier een belangrijke handelshaven gebouwd. De bootjes die hier nu in de haven liggen, maken het plaatje van een maritiem dorp compleet.

Het bolwerk van de stad, of ook wel la Citadelle Saint-Elme, is gebouwd in de 16e eeuw en diende als bescherming voor deze ankerplaats. Dichtbij de vissershaven vind je de Chapelle Saint-Pierre, gedecoreerd door Jean Cocteau in 1957. Deze kapel is elke dag, behalve op maandag, geopend. Er worden wel entreekosten gevraagd. Een straatje waar je sowieso even doorheen moet lopen is la rue Obscure. Deze is 130 meter lang en helemaal overdekt! Een historisch monument (daterend uit 1260) waarvan de schuilkelders heel lang geleden dienden als verblijfplaats voor de ezels en geiten.

Verder vind je hier meerdere leuke musea, waaronder het Museum Volti en het Goetz Museum. In de eerste (gevestigd in de citadel!) kun je voornamelijk sculpturen van vrouwen bekijken. De één nog mooier dan de ander. In het Goetz-Boumeester Museum kun je de werken van Henri Goetz en Christine Boumeester bewonderen. Tenslotte is het ook leuk om de kerk van Saint-Michel te bezoeken. Deze is geheel in barokke stijl gebouwd en is tevens een historisch monument.

Omgeving

Vanaf de kust van Villefranche-sur-Mer heb je uitzicht op het schiereiland Cap Ferrat, het hart van de Franse rivièra. Het eiland Saint-Jean-Cap-Ferrat is zelf ook een bezoekje waard. Hier vind je namelijk één van de mooiste paleizen van de Côte d’Azur: la villa Ephrussi de Rothschild. Een enorme villa met prachtige tuinen. Daarnaast ligt het dorp maar 12 kilometer van Monaco. Deze staat moet je gewoon een keer gezien hebben!

CotedAzur.nl