Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Wijnvakantie

Stel je eigen wijnvakantie samen!

Francofiel en wijnliefhebber? Ooit wel eens aan een wijnvakantie gedacht? Een unieke ervaring en een mooie manier om de prachtige omgeving in de Côte d’Azur te ontdekken. Ongerepte natuur, berglandschappen en natuurlijke lange kustlijnen. Je kunt georganiseerd (in groepsverband) op vakantie gaan en zo een aantal wijnhuizen en verschillende wijnen ontdekken, maar je kan natuurlijk ook je eigen wijnvakantie samenstellen!

Wijnstreken

Wie aan de Côte d’Azur denkt, denkt waarschijnlijk eerder aan het strand en mooi weer dan aan wijn. Begrijpelijk, maar in deze streek worden ook heel wat goede wijnen geproduceerd. Een aantal deelgebieden in deze streek onderscheiden zich namelijk door hun kwaliteit en zijn daardoor zogenaamde AOC’s. Deze gebieden hebben een Appellation d’Origine Contrôlée wat betekent dat ze aan een aantal speciaal opgestelde regels voldoen. Bijvoorbeeld op welke wijze de wijn geproduceerd wordt. Zo is de Côtes de Provence de grootste AOC van deze regio (23.000 hectare). In dit gebied worden verschillende wijnen geproduceerd. De rosé is de meest geproduceerde en populairste wijn van deze streek, maar de kwaliteit en vraag naar rode wijn neemt ook toe. Deze worden bijvoorbeeld in de belangrijkste AOC Bandol gemaakt. Dit gebied staat bekend om zijn krachtige rode wijnen, maar ook hier wordt rosé geproduceerd.

Wijnvakantie bij wijnhuizen

Het wijngebied in de Côte d’Azur strekt zich uit van Nice tot Arles. Hiertussen vind je verschillende wijnlandschappen van de departementen Var, Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône. In deze departementen vind je uiteraard verscheidene wijnhuizen. Hier kun je vaak een rondleiding en proeverij krijgen. Soms is overnachten zelfs mogelijk! Dit kan bijvoorbeeld bij Château du Rouët in het plaatsje le Muy, in de Var. Op dit landgoed vind je uiteraard een prachtig kasteel (château) en verschillende accommodaties (huizen, chambres d’hôtes) om in te verblijven. Het landgoed wordt omgeven door roodkleurige rotsen en hier beginnen tevens de uitlopers van het Estérel gebergte. Tenslotte zit je natuurlijk ook tussen de wijnvelden (vignobles) en wandrekken van leibomen.

In het gebied Coteaux de Pierrevert (een AOC) vind je eveneens verschillende wijnhuizen, waaronder Domaine (Châteauneuf) la Blague. Om precies te zijn bevindt dit landgoed zich in het zuiden van het departement Alpes de Haute-Provence, vlakbij Manosque. De wijnen die hier worden geproduceerd, maken deel uit van de wijnen uit de Vallée du Rhône. Het domein bevindt zich bovendien op grote hoogte (450-550 meter). Op Domaine la Blague kun je alleen de wijnen komen proeven. Dit kan elke dag (behalve op zondag en feestdagen) van 08.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00. In de buurt van dit wijnlandgoed zitten een aantal goede restaurants (Le Presto en La Marmite) en een golf- en tennisbaan. Wij raden aan om eerst te tennissen (of te golfen), dan een bezoek aan het landgoed te brengen en daarna een hapje te eten.

Santé!

Populaire bestemmingen

CotedAzur.nl